Cum a scăpat Rapid de depunctare: a prezentat la FIFA un acord cu jucătorul datat 27 aprilie de care Obed și patroana clubului habar n-aveau pe 15 mai. Violeta Moraru: „Am negociat până pe 1 mai, dar a refuzat să semneze”

Redactor:
Matei Udrea
Cum a scăpat Rapid de depunctare: a prezentat la FIFA un acord cu jucătorul datat 27 aprilie de care Obed și patroana clubului habar n-aveau pe 15 mai. Violeta Moraru:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Există mult miracol în acest caz Obed.” Așa caracteriza pe 15 mai Violeta Moraru, patroana Rapidului, situația în care se afla clubul după ce, cu patru zile înainte, FIFA somase FRF să penalizeze echipa cu 6 puncte pentru că nu plătise fotbalistul. Trecuseră 18 zile de când britanicul reclamase Rapid la FIFA pentru că nu primise o compensație de aproximativ 55.000 de euro restantă din noiembrie 2014. „Jucătorul a negociat cu noi până pe 1 mai, apoi a refuzat se semneze orice acord”, se arăta dezamăgită Violeta Moraru de eșuarea discuțiilor.

În dialogul cu ProSport, purtat prin Viber și stocat în telefonul reporterului, Rhema Obed își exprimase și el nemulțumirea față de aceleași negocieri, promitea dezvăluiri și „more drama”.

Două zile mai târziu, la FIFA ateriza însă, subit, un acord cu fotbalistul. Obed lăsa și el tonul belicos și confirma anunțul clubului: „We”ve arrange something. I”ll let you know in time” (n.r. – „Am aranjat ceva. Te voi ține la curent”).


Abia pe 18 mai Obed anunța ProSport că a ajuns la un acord cu Rapid. Nega afirmațiile Violetei Moraru și promitea că va rezolva totul după ce își primește banii. Între timp s-a răzgândit

Ulterior s-a aflat că documentul trimis de Rapid era datat 27 aprilie 2016 și conținea un text în care Obed și clubul conveneau să stingă pe cale amiabilă litigiul și să efectueze plata până pe 25 mai. Pe baza acestui act și a confirmării de plată trimise de fotbalist la FIFA pe 24 mai, forul mondial a anulat, pe 30 mai, sancțiunea dictată împotriva Rapidului, care a promovat astfel direct în Liga 1.

Întreaga poveste are, într-adevăr, așa cum spunea Violeta Moraru, un aer miraculos. Așadar, Rapid a prezentat la FRF și la FIFA, cu trei săptămâni întârziere, o înțelegere datată 27 aprilie despre care absolut nimeni, nici măcar cei care ar fi trebuit s-o semneze, habar nu a avut până la mijlocul lunii mai! Cum a fost posibil așa ceva? Este o enigmă pe care FRF are obligația să o elucideze, mai ales că a fost parte activă în toată întâmplarea, documentul a ajuns la FIFA, iar o echipă – Dunărea Călărași – a pierdut locul 1 și promovarea în prima ligă.

Citiți mai jos despre o „minune” modernă, cum numai în România pare că se mai poate întâmpla în 2016.

Obed, pe 3 mai, la o săptămână după ce „semnase” acordul: „Vor să discute”

Primele informații despre data care figurează pe înțelegerea jucător-club au ajuns la ProSport pe 20 mai. „A apărut un acord cu Obed. S-ar părea că e datat 27 aprilie”, ne spuneau surse din interiorul grupării giuleștene. Părea greu de crezut. Rapid nu pomenise nimic de o asemenea înțelegere până cu câteva zile în urmă, ba, mai mult, responsabilii grupării afirmaseră contrariul. De ce să fi așteptat până la ordinul FIFA de depunctare, care fusese dat pe 11 mai, dacă aveau acordul încă din 27 aprilie? Nici măcar la Comitetul Executiv al FRF din 16 mai nu fusese prezentat vreun asemenea act, deși ar fi însemnat salvarea clubului și finalul unei povești urâte care se prelungea deja de un an și jumătate.

Era și o situație aparent paradoxală. Toți specialiștii în regulamente internaționale cu care ProSport stătuse de vorbă spuneau că FIFA nu revine asupra deciziilor și că e imposibil ca Rapid să scape de depunctare. „Aceste hotărâri ale FIFA sunt obligatorii și executorii”, declara Mircea Sandu, fost membru în Comitetul Executiv UEFA, într-un interviu acordat ProSport pe 23 mai. Toți avertizau că, dacă mai tărăgănează mult aplicarea sentinței, FRF riscă inclusiv participarea naționalei tricolore la Euro 2016.

În paralel, Obed ținea jurnaliștii ProSport la curent cu negocierile pe care le avea cu Rapid. Nicio vorbă de vreun acord, britanicul trăia într-o stare de incertitudine și de tensiune, promitea documente și amenința cu represalii la adresa grupării din Giulești. Pe 3 mai, fotbalistul îi scria jurnalistului Andru Nenciu: „I”ll see what they say when I talk properly that tonight. They want to discuss” („Voi vedea ce vor spune când voi vorbi cum trebuie chestia asta astă-seară. Ei vor să discute”). Cu doar câteva minute înainte, Obed ne rugase să amânăm un articol despre cazul său deoarece „discut cu clubul chiar acum. Poate găsim o soluție. Dacă nu, mai multă dramă!”.


Pe 3 mai, Rhema Obed îl informa pe Andru Nenciu că exact în acele momente negociază cu Rapid, care „vrea să discute”, că există posibilitatea să ajungă, până la urmă, la un acord, în caz contrar, „more drama”

Pe 16 mai, într-o ședință a Comitetului Executiv, FRF ia o decizie surprinzătoare: decide să nu aplice sentința FIFA și să mai aștepte câteva zile. La rândul său, Dinu Gheorghe, directorul sportiv al Rapidului, afirmă senin, în 22 mai, imediat după penultima etapă din play-off-ul Ligii 2, că „noi am făcut tot ce trebuie, n-am nicio emoție”.

Ceva nu se lega.

Confirmarea federației a dat o altă turnură cazului

Înainte de orice, era nevoie de o confirmare oficială că acordul a fost, într-adevăr, datat 27 aprilie 2016, așa cum ne spuneau sursele. Data e extrem de importantă, pentru că exact în acea zi Obed a reclamat Rapid la FIFA.

După ce Rapid și FRF au trimis acordul cu Obed la FIFA și așteptau verdictul forului mondial, ProSport s-a adresat federației. Solicitam două informații: când a fost semnat actul și de către cine din partea Rapidului. Departamentul Juridic a refuzat, în primă instanță, orice clarificare, replicând că e o procedură în curs de desfășurare.

Am repetat demersul luni, după ce s-a anunțat oficial că FIFA anulează depunctarea. Marți, 31 mai, am primit, în sfârșit, de la FRF răspunsul la jumătate din întrebare: „Cu privire la solicitarea dumneavoastră formulată referitor la cazul disciplinar deschis împotriva echipei Rapid București, vă aducem la cunoștință că documentul pus la dispoziție de către club și trimis de Federația Română de Fotbal către FIFA reprezintă un acord semnat de către reprezentanții clubului Rapid împreună cu jucătorul în data de 27 aprilie 2016″. Nimic despre persoana care a semnat în numele Rapidului. În ciuda demersurilor ulterioare, informația a rămas la „strict secret”. Dar, chiar și așa, lucrurile au căpătat o turnură interesantă.

Administratorul special spune că a semnat un draft de înțelegere cu Obed, dar pe 28 aprilie, nu pe 27!

Adresa FRF, confirmare oficială a informațiilor care ne tot soseau de 10 zile, a dus la noi verificări din partea ProSport. Pe 27 aprilie 2016, clubul Rapid era încă sub conducerea administratorului special Radu Birlică, numit de patronii și creditorii majoritari Valerii și Violeta Moraru. În fața legii, răspunzător este administratorul judiciar Aurel Brihac, însă clubul era condus de Birlică, acesta direcționând toate documentele, spre avizare, către Brihac. ProSport l-a contactat pe Radu Birlică – acesta a demisionat din funcția de administrator special pe 13 mai – și l-a întrebat dacă a semnat, pe 27 aprilie, acordul cu Rhema Obed. Răspunsul a fost neașteptat: „Exclus!”.

În acel moment, Radu Birlică era deja în conflict deschis cu soții Moraru, pe care îi acuza că îl presează să încalce legile, însă o anumită relație instituțională încă mai exista. După ce ne-a repetat că nu a semnat absolut nimic pe 27 aprilie, Radu Birlică a menționat însă că „într-adevăr, pe 28 aprilie, a doua zi, am semnat un draft de înțelegere cu Obed”. Dacă patronii i-au trimis un document spre avizare pe 28 aprilie, de ce n-ar fi făcut același lucru și cu o zi înainte?

Nici actul semnat pe 28 aprilie de reprezentantul acționarilor nu s-a materializat, însă, după cum avea să ne spună Violeta Moraru 17 zile mai târziu. Soția lui Valerii Moraru, care este și administratorul Azuga Waters, ne-a furnizat chiar detalii: negocierile cu Obed au durat până la 1 mai, inclusiv, când jucătorul le-a închis cu un refuz categoric.

Patroana Rapidului spunea așadar același lucru ca și administratorul special: pe 15 mai nu exista încă niciun acord semnat cu fotbalistul. În acord spusele celor doi, în cel mai fericit caz, clubul avea un draft semnat doar de Birlică, dar nesemnat de Obed. Și totuși, în ciuda tuturor acestor negări, un astfel de document semnat de jucător a ajuns la FIFA, via FRF.

Interesantă a fost și reacția lui Aurel Brihac, administratorul judiciar al Rapidului, cel despre care Violeta Moraru afirma, pe 15 mai, că s-a aliat cu administratorul special Radu Birlică și cu unul dintre suporterii-acționari, Adrian Matei, pentru a obține beneficii de la patronii clubului. Întrebat de ProSport dacă a semnat înțelegerea cu Obed pe 27 aprilie, administratorul judiciar Aurel Brihac s-a precipitat și, după ce a spus că nu are de făcut nicio declarație, a închis telefonul. Brihac n-a mai răspuns, ulterior, nici la telefon, nici la sms-ul prin care ProSport îl întreba același lucru.
La rândul său, jucătorul, până în acel moment proactiv și dornic de dialog cu ProSport – au fost zile în care chiar Obed l-a căutat pe reporterul publicației noastre -, și-a pierdut brusc orice apetit pentru discuții când a fost întrebat când a semnat acordul cu Rapid. Fotbalistul a replicat că nu mai stă de vorbă cu presa și, din acel moment, nu a mai răspuns la niciun mesaj.


Obed a pus brusc capăt oricărui dialog cu ProSport pe 30 mai, după ce a fost întrebat când a semnat înțelegerea cu Rapid

Iată evenimentele:

Violeta Moraru: „Acest jucător a negociat cu noi două săptămâni, până pe 1 mai. (…) În final, a refuzat să semneze acel acord”

Violeta Moraru pentru ProSport, într-un interviu acordat pe 15 mai: Acest jucător (n.r. – Obed) a negociat cu noi două săptămâni, până pe 1 mai. În fiecare zi spunând că vrea niște beneficii în plus. De fiecare dată când se rezolva cu aprobare, cu comitet, cu judiciar, cu… Deci, de fiecare dată când veneam cu actul în varianta propusă de el, jucătorul spunea că «m-am răzgândit, mai vreau altceva». În final, a refuzat să semneze acel acord. Și, de fapt, ulterior am aflat că el negocia cu noi, dar deja din data de 27 aprilie a trimis către FIFA notificare de sancționare. (…) E miraculos că acest domn negocia cu noi, cerea beneficii în plus pe care noi le acceptam, și în final a zis că nu vrea să mai semneze nimic. Negociind cu noi până în data de 1 mai, inclusiv, a trimis în data de 27 aprilie adresă către FIFA pentru depunctare„. Aici puteți citi interviul despre cazul Obed pe care Violeta Moraru l-a acordat publicației noastre pe 15 mai, dialogul fiind publicat patru zile mai târziu.

Mărturia Violetei Moraru este cât se poate de clară și a fost întărită, ulterior, de administratorul special Radu Birlică: 100% nu am semnat niciun act de acest fel, nicio înțelegere cu Obed, pe data de 27 aprilie! Într-adevăr, pe 28 aprilie, a doua zi, am semnat un draft de înțelegere cu Obed „.
Pare de-a dreptul imposibil ca acești doi oameni care conduceau clubul la acea dată să nu fi știut de rezolvarea unui caz atât de important precum cel al fotbalistului care reclamase Rapid la FIFA. Violeta Moraru a explicat pentru ProSport că Birlică a condus absolut tot, pe la el trecând toate documentele cât a fost în funcție. În plus, suma plătită de Obed urma să fie, cel mai probabil, achitată de patroni, deci era imposbil ca ei să nu fie informați. 

Dincolo de aceste declarații, în care patroana și reprezentantul său în club la acea oră afirmă că nu exista niciun acord cu Obed la data de 27 aprilie, mai sunt și alte lucruri care se bat cap în cap cu actul prezentat de Rapid la FIFA.

> Rămâne de neînțeles de ce giuleștenii nu au trimis documentul mai repede la FIFA și la FRF, dacă el a fost parafat pe 27 aprilie, și au așteptat încă aproape trei săptămâni, până după sancțiunea forului mondial, pentru a anunța că s-au înțeles cu fotbalistul.

> ProSport a menținut contactul cu jucătorul Obed pe tot parcursul acestui caz. Fotbalistul menționa, pe 3 mai, că n-a ajuns la nicio înțelegere cu Rapid și că abia în acel moment s-au reluat negocierile cu clubul. Deși discuțiile fotbalistului cu publicația noastră au continuat, abia pe 18 mai britanicul a pomenit prima oară că a ajuns la un acord cu Rapid. E, de asemenea, de neînțeles de ce Obed a spus abia pe 18 mai că s-a înțeles cu clubul, dacă semnase actele pe 27 aprilie.

> Convocarea Comitetului Creditorilor de la Rapid, pentru a aproba un împrumut din care să fie plătit Obed, s-a făcut pe 16 mai, la 19 zile după ce s-ar fi semnat actele cu jucătorul.


Deși acordul cu Obed este datat 27 aprilie, Comitetul Creditorilor de la Rapid a fost convocat de administratorul judiciar abia 20 de zile mai târziu, pe 17 mai, de la ora 11.30, pentru a aproba împrumutul necesar stingerii datoriei 

La Comitetul Executiv din 16 mai, Rapid a prezentat doar o cerere, nu și acordul cu fotbalistul

Cazul Obed a apărut acum un an și jumătate, în toamna lui 2014. Britanicul a câștigat procesul cu Rapid la FIFA, clubul fiind obligat să plătească 52.000 de euro. Prima somație a venit pe adresa Rapidului pe 3 noiembrie 2014. Au urmat mai multe scrisori în care forul mondial le solicita giuleștenilor să facă plata. La un moment dat, afirmă Violeta Moraru, FIFA ar fi suspendat plata până la ieșirea Rapidului din insolvență. Concrete, însă, sunt ultimele scrisori ale FIFA, tot mai insistente și mai nervoase: în ianuarie, martie și aprilie acest an. Suma a crescut, treptat, din cauza penalităților, până la 56.000 de euro. În final, pe 11 mai 2016, FIFA a trimis la FRF solicitarea ca Rapid să fie depunctată pentru neplata fotbalistului, indicând în acest ultimatum și motivul: pe 27 aprilie, Obed trimisese o scrisoare la forul mondial, cerând sancționarea clubului.


Scrisoarea prin intermediul căreia FIFA cerea FRF depunctarea clubului Rapid sub amenințarea expulzării echipelor românești din toate competițiile, dacă nu se aplică imediat sancțiunea

Această mențiune din depeșa FIFA a devenit brusc nodul gordian al afacerii. Clubul, intrat în alertă, a reînceput discuțiile cu Obed pe 3 mai, informație confirmată de jucător în aceeași zi, în dialogul cu ProSport. Publicația noastră a prezentat în exclusivitate facsimile atât cu adresa venită la FRF de la FIFA, cât și cu somațiile de plată trimise de-a lungul timpului pe adresa Rapidului.

Pe 16 mai, întrunit pentru a dezbate problema, Comitetul Executiv al FRF a decis ca, la cererea Rapidului, să suspende aplicarea sancțiunilor dictate de FIFA. La acel moment, 18 zile după data la care se spune că s-ar fi semnat acordul, Rapid n-a prezentat dovada respectivei înțelegeri în fața conducerii FRF. „Ni s-a arătat o scrisoare a Rapidului, semnată de administratorul judiciar (n.r. – Aurel Brihac), în care se spunea că s-ar fi ajuns la un acord cu fotbalistul, dar nu și acordul în sine. Așa ceva nu ni s-a arătat”, a afirmat pentru ProSport un membru al Comitetului Executiv al FRF participant la acea ședință.


Comunicatul FRF din 16 mai anunța că, la cererea Rapidului, Comitetul Executiv suspendă hotărârea FIFA și mandatează Serviciul Juridic să solicite clubului documentele relevante. Respectiva decizie n-a fost comunicată oficial în aceeași zi, ci pe 17 mai

Rolul decisiv al FRF în întreaga poveste

FRF a jucat un rol foarte important la înfăptuirea „miracolului” la care făcea referire Violeta Moraru.

Mai întâi, pe 16 mai, Comitetul Executiv condus de Răzvan Burleanu a stabilit să blocheze decizia FIFA din 11 mai și să acorde un nou răgaz de 48 de ore clubului. A fost, ne-au spus toți cei care au experiență în relațiile cu forul mondial, o frondă riscantă. FIFA menționa explicit, în finalul actului, că dacă nu se aplică imediat depunctarea, federația română va fi pedepsită. Sancțiunile pot merge, în astfel de cazuri, până la excluderea echipelor de club și naționale din competițiile internaționale.

Apoi, federația a înștiințat oficial Rapidul despre decizia Comitetului Executiv abia a doua zi după Comitetul Executiv, adică pe 17 mai, astfel că, practic, răgazul de două zile s-a prelungit cu încă o zi. Timpul era, în acel moment, cel mai mare inamic al clubului. Trimiterea acestei adrese cu decizia FRF era responsabilitatea lui Adrian Stângaciu, juristul federației.

Intervalul a fost folosit bine de Rapid. Pe 16 mai a fost convocat Comitetul Creditorilor. Pe 17 mai s-a ținut ședința care a aprobat împrumutul de 55.975,29 + 180 euro pentru plata jucătorului. Pe 18 mai, jucătorul anunța ProSport că s-a înțeles cu Rapid.

După 21 de zile din data în care, s-a spus, semnase acordul cu clubul!

Curat miracol.

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Gigi Becali, derapaj în ziua alegerilor! George Simion l-a scos de pe speaker după ce l-a auzit, live pe TikTok
Gigi Becali, derapaj în ziua alegerilor! George Simion l-a scos de pe speaker după ce l-a auzit, live pe TikTok
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Rezultate şocante! Un candidat vine tare pe turnantă, răsturnare de situaţie. EXIT POLL la ora 18
Rezultate şocante! Un candidat vine tare pe turnantă, răsturnare de situaţie. EXIT POLL la ora 18
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
A alergat 5 kilometri direct spre secţia de votare. Mesajul Andreei Ştef, campioana României la Culturism
A alergat 5 kilometri direct spre secţia de votare. Mesajul Andreei Ştef, campioana României la Culturism
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să se supună...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să se supună...
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×